• Vil du have teksten pÃ¥ vores hjemmeside læst højt, kan du hente et lille gratis program pÃ¥ www.adgangforalle.dk - (Ã…bner nyt vindue)

I maj 2019 gennemførte et inspektionshold fra Ombudsmanden for Inatsisartut en inspektion af handicapinstitutionen Najugaqarfik Elisibannguaq i Maniitsoq.

Ombudsmanden har på baggrund af inspektionen overordnet fået et positivt indtryk af Elisibannguaq, hvor ledelsen har fokus på at skabe trygge og hjemlige rammer for beboerne, ligesom både ledelsen og medarbejderne varetager deres opgaver på en dedikeret og samvittighedsfuld måde.

Beboerne virkede glade for at bo på Elisibannguaq og lod til at have gode relationer til medarbejderne. Både medarbejderne og de pårørende talte varmt om institutionen.

I rapporten omtaler ombudsmanden dog også forhold, som giver anledning til bemærkninger, ligesom ombudsmanden har valgt at udskille et forhold om institutionens brug af kombinationslåse til nærmere undersøgelse i en særskilt sag.

I rapporten kritiserer ombudsmanden, at institutionen i tre tilfælde ikke har indberettet magtanvendelse overfor beboere. Ombudsmanden har samtidig noteret, at Styrelsen for Forebyggelse og Sociale Forhold i samarbejde med institutionen vil iværksætte yderligere oplæring af ledelsen og medarbejderne i magtanvendelsesloven, herunder i udfyldelse af indberetningsskemaer, ligesom vigtigheden af at indsende dokumentation på magtanvendelser er blevet indskærpet overfor alle medarbejdere på Elisibannguaq.

Elisibannguaq har ligeledes på baggrund af ombudsmandens inspektion, fjernet et afsnit i institutionens ”bestemmelser og regler for Najugaqarfik Elisibannguaq og afdelinger” vedrørende institutionens ”facebookpolitik”, der bestemte, at medarbejderne ikke under nogen omstændigheder måtte skrive noget om institutionen på Facebook, og at brud på dette ville blive behandlet som brud på tavshedspligten.

Du kan læse inspektionsrapporten her.

For yderligere oplysninger: Telefon 32 78 10

BAGGRUND

Ombudsmandens inspektioner

Udover at behandle klager fra borgerne over den offentlige forvaltning gennemfører ombudsmanden hvert år et antal inspektioner af forskellige institutioner, som tjener til bolig for borgere i kortere eller længere tid.

Formålet med inspektionerne er at undersøge, om institutionerne tager sig godt af beboerne og overholder reglerne. Under besøgene kigger ombudsmanden og embedets medarbejdere på lokalerne og taler med både ledelse, medarbejdere, beboere og pårørende.

Institutionerne bliver normalt varslet på forhånd. Ombudsmanden kan dog også komme på uanmeldt besøg.

Efter besøgene skriver ombudsmanden en rapport. Her kan man læse om, hvilke problemstillinger ombudsmanden blev opmærksom på under besøgene, og hvad ombudsmanden har anbefalet institutionerne at gøre anderledes.